Een autovakantie met ingeplande laadpalen in plaats van tankstations is tegenwoordig steeds meer aan de orde met de forse opkomst van elektrische auto’s. Voor vertrek zal je goed je huiswerk gedaan moeten hebben om met zo min mogelijk stress je vakantiebestemming te bereiken.
Maak een stappenplan
Online kun je diverse bruikbare stappenplannen vinden, zodat je niets over het hoofd ziet wanneer je besluit om met de elektrische auto op vakantie te gaan. In dit artikel vind je enkele belangrijke punten die daarin opgenomen moeten worden, net zoals de ANWB dat heeft gedaan.
Onderzoek naar laadpalen
Een essentieel element in dat stappenplan is een inventarisatie van laadpalen in combinatie met de vakantiebestemming en het routeplan. Nederland en Noorwegen zijn koplopers als we het hebben over de beschikbaarheid en dekking van laadpalen op de weg. De naburige landen Frankrijk en Duitsland doen het ook heel goed. Populaire bestemmingen in Europa zullen inmiddels redelijk gedekt zijn, maar je zult het wel specifiek moeten natrekken. Oost-Europa kent een beperkte tot slechte dekking. Een vakantiebestemming in de Balkan wordt bijvoorbeeld afgeraden.
App
Onmisbaar is een laadpalen app, waarin je op een kaart kunt zien waar ze te vinden zijn, of ze bezet zijn en of de laadpaal bijvoorbeeld een snellader is, waardoor je minder tijdverlies lijdt.
Actieradius
In het opstellen van de routeplan moet je goed uitrekenen hoe je uitkomt met de actieradius van je elektrische voertuig. Deze verbruikt ook meer energie door bijvoorbeeld de vakantielading en files.
Laadpassen
Een niet te onderschatten punt van aandacht is de laadpas. Voor een verre vakantiebestemming kan het best zijn dat er meerdere laadpassen nodig zijn vanwege de verschillende betaalsystemen die er lokaal zijn.
Laadstekkers
In bepaalde landen wordt de Type 3-laadkabel nog gehanteerd, terwijl in de meeste landen de Europese standaard Type2-laadkabel wordt gehanteerd. Neem dus een Type3-laadkabel als reserve mee.