Je hebt een elektrische auto en je wilt graag weten welke landen je kunt aandoen zonder dat je tussentijds ergens met een lege accu komt te staan. Aangezien Europa in een transitiefase zit, zal je jezelf goed moeten voorbereiden op de landen die je wel en niet kunt bezoeken. Met dit artikel willen we je wat tips geven over de landen die in aanmerking komen voor een elektrische autovakantie vanuit Nederland.
Uitgangspunten
Actieradius van minstens 300 kilometer
Veruit het belangrijkste uitgangspunt is het bereik van je elektrische auto. Er is namelijk een groot verschil tussen een actieradius van 175 of 325 kilometer. Bij een reëel bereik van minder dan 300 kilometer is het plannen van een autovakantie met je eigen elektrische auto minder interessant. Dan zou je beter kunnen rondkijken naar een alternatief vervoersmiddel. Met een groter bereik is het goed mogelijk om met je elektrische auto op reis te gaan. Daar hoort dan echter wel een goede planning bij.
Laadpalen in land(en)
Een ander gegeven waar je goed naar op zoek moet gaan en wat direct van invloed is op je eindbestemming is de beschikbaarheid van laadpalen in elk land dat je aandoet. Vooral je eindbestemming moet voldoende laadmogelijkheden bieden, zodat je ter plaatse ook lokale autoreisjes kunt inplannen zonder leeg te lopen. Een mooi overzicht van alle oplaadpunten die geregistreerd staan in Europa vind je op deze kaart met aanvullende informatie. Het is soms wel de vraag of alles ook daadwerkelijk werkt zoals aangegeven, dus je zult er altijd rekening mee moeten houden dat je voldoende energie over hebt om eventueel een ander laadpunt in de buurt aan te kunnen doen wanneer de nood hoog is.
Laadpaalinformatie
Zorg ervoor dat je een app installeert zodat je onderweg accurate laadpaalinformatie kunt opvragen. Hiermee kun je meestal ook zien wat de bezettingsgraad in realtime is. We kunnen daarbij natuurlijk geen uitspraak doen of een laadpunt daadwerkelijk bezet is of niet, maar we gaan ervan uit dat het redelijk accuraat is.
Reserveer een laadpaal
Bekijk de mogelijkheid om laadpalen te reserveren gelijktijdig met het boeken van je accommodatie. Plan je route daarom zorgvuldig, zodat je nooit zonder komt te zitten en altijd een plek hebt om je auto op te laden tussen de routes in.
Let daarbij goed op of alle laadpalen voorzien zijn van de Type 2-stekker (Mennekes). Op sommige plaatsen in Europa verloopt de vervanging van de Type 3-stekkers naar de Type 2-stekkers niet zo vlot. Breng eventueel voor de zekerheid een Type 3 laadkabel mee.
Een bijzonderheid hierbij is Tesla, die een eigen netwerk heeft met snelladers (Superchargers) en gewone laadpalen (destination chargers). Als je een Tesla rijdt worden deze automatisch zichtbaar in de navigatie. Bij alle andere elektrische auto’s zal dit niet standaard het geval zijn.
Laadpas
Een ander belangrijk uitgangspunt is dat je laadpas geschikt moet zijn voor laden in Europa. Wees op tijd en informeer wat voor laadpas bruikbaar is voor jouw situatie. Zorg er ook voor dat de pas werkt alvorens je de Nederlandse grens over rijdt.